top of page

Vodič za Čišćenje posle građevinskih radova, rekonstrukcije ili renoviranja

Čišćenje nakon izgradnje je više od običnog čišćenja – to je ključni korak da svaki novi ili renoviran prostor postane funkcionalan i privlačan. Ovaj proces uključuje temeljno čišćenje, brisanje prašine i ribanje, kako bi se gradilište pretvorilo u čisto i bezbedno područje spremno za upotrebu. Ključ za uspešno čišćenje nakon izgradnje je organizovan pristup.


Pristup za čišćenje posle građevinskih radova, rekonstrukcije ili renoviranja treba da se sastoji od 3 glavne faze kako bi svaki deo bio temeljno očišćen. Iskustvo je važno za to. Zato je ovaj vodič kreiran — da jednostavnim rečima objasni proces čišćenja nakon izgradnje. Brasco d.o.o će Vas voditi kroz svaku fazu — grubo čišćenje, lagano čišćenje i završno čišćenje. Svaka faza ima svoj fokus, nivo intenziteta i zadatke za potpuno čišćenje. Ovde nije reč samo o razumevanju faza; već o tome kako ih dobro izvedete. Vodič vam nudi najbolje prakse, kao i praktične savete i tehnike za uspešno čišćenje. Prateći ove smernice, možete obezbediti temeljno i efikasno čišćenje posle izgradnje kako biste dobili savršeno čist i prijatan prostor.


Faza 1: Grubo čišćenje

Šta je grubo čišćenje? Grubo čišćenje je prvi korak u procesu čišćenja novog ili renoviranog prostora. Njegova osnovna namena je priprema novog ili renoviranog prostora za dalji rad. Pre nego što zaronimo u detalje, hajde da razumemo šta podrazumevamo pod grubo čišćenje.


Grubo čišćenje uključuje početno čišćenje kako bi se uklonili veliki ostaci, smeće i građevinski ostaci koji su se nakupili tokom procesa izgradnje. Glavni ciljevi grubog čišćenja su:

 1. Stvaranje sigurnijeg radnog prostora za buduće faze,

 2. Obezbeđivanje prostora kako kasnije faze čišćenje ne bi bile otežane različitim preprekama,

 3. Sprečavanje potencijalnog oštećenja novoinstaliranih uređaja ili završnih obrada rano uklanjanjem velikih predmeta i zagađivača.


Osnovni zadaci u grubom čišćenju

Tokom grubog čišćenja potrebno je obaviti nekoliko važnih zadataka. Evo ključnih na koje treba da se fokusirate:

 • Uklanjanje otpada: Otarasite se svih velikih predmeta koji se ne mogu lako usisati ili pomesti. Ovo uključuje stvari kao što su otpadno drvo, metalni komadi i ostali građevinski materijali.

 • Čišćenje i usisavanje: Kada se veći otpad očisti, trebalo bi temeljno pomesti podove. Nakon pometanja, koristite snažnu opremu za usisavanje da biste se oslobodili preostale prašine i sitnih čestica.

 • Kontrola prašine: U oblastima gde su obavljeni radovi na gipsanom zidu ili brušenju, kontrola prašine postaje izuzetno važna. Obavezno koristite usisivač sa HEPA filterom da biste efikasno uhvatili fine čestice prašine.


Saveti za čišćenje horizontalnih i vertikalnih površina

Kada je reč o čišćenju horizontalnih i vertikalnih površina tokom grubog čišćenja, evo nekoliko korisnih saveta:

 • Počnite sa višim delovima kao što su police i izbočine pre nego što pređete na niže delove kao što su postolja i podovi.

 • Za horizontalne površine kao što su radne ploče i prozorske klupice, koristite čvrste krpe za prašinu ili krpe od mikrovlakana da biste uhvatili prašinu bez širenja u vazduh.

 • Vertikalne površine kao što su zidovi mogu zahtevati četke sa mekim vlaknima za uklanjanje prašine koja se nataložila u teksturama ili pukotinama.


Zapamtite, grubo čišćenje nije izuzetno temeljno – to će doći kasnije. U ovoj fazi Vaš glavni fokus treba da bude na pripremi prostora za detaljniji rad tako što ćete se osloboditi svega što bi moglo kako biste kasnije lakše očistili prostor. Što je površina čistija nakon grubog čišćenja, lakše ćete preći na lagano čišćenje.


Saveti za čišćenje horizontalnih i vertikalnih površina

Tokom faze grubog čišćenja, posebnu pažnju posvetiti i za horizontalnim i za vertikalnim površinama.

 • Čišćenje horizontalnih površina: Prvo uklonite sve veće ostatke, komade i alate. Koristite metlu za uklanjanje prašine i čestica sa radnih površina, prozora, simsa i podova. Obratite pažnju na uglove i teško dostupna mesta gde se prašina zadržava. Preporučuje se korišćenje usisivača sa HEPA filterom koji može uhvatiti sitnije čestice prašine.

 • Čišćenje vertikalnih površina: Zidovi i druge vertikalne površine često skupljaju prašinu i sitne ostatke. Koristite rastegljivu krpu za prašinu ili suvu krpu od mikrovlakana za visoka područja i nežno obrišite. Za uporne mrlje može pomoći vlažna krpa, ali budite pažljivi sa sveže ofarbanim ili tretiranim zidovima.

 • Redosled čišćenja: Počnite sa čišćenjem gornjih površina kao što su police i ormarići, pre nego što pređete na donje. Tako ćete izbeći ponovno prljanje očišćenih površina.

 • Sredstva za grubo čišćenje: Izaberite sredstva za čišćenje koja mogu ukloniti jaku prljavštinu bez oštećenja površina. Ako niste sigurni u efekat, prvo testirajte hemijska sredstva na maloj površini.

 • Mere bezbednosti: Nošenjem zaštitne opreme kao što su rukavice i maske kada radite sa potencijalnim iritantima kao što su prašina i hemijska sredstva za čišćenje. Uverite se da je prostorija dobro provetrena. Prateći ove smernice, efikasno ćete pripremati lokaciju za sledeće faze čišćenja posle izgradnje. Svaka vrsta površine zahteva posebnu pažnju tokom grubog čišćenja kako bi se olakšao prelazak na detaljnije zadatke koji dolaze.


Faza 2: Lagano čišćenje

Pre nego što počnete, prvo treba razumeti ulogu laganog čišćenja. Nakon uklanjanja glavne prljavštine i ostataka u grubom čišćenju, vreme je za lagano čišćenje. U ovoj fazi treba obratiti pažnju na sitnice, a ne na teži posao.


Lagano čišćenje uključuje uklanjanje sitnih čestica prašine, mrlja i manjih ostataka koji su ostali nakon glavnog čišćenja. Šta to znači? Za razliku od grubog čišćenja, koje se bavi velikim ostacima i priprema prostor za dalje aktivnosti, lagano čišćenje je delikatnije. Njegov glavni cilj je da površine budu čiste i vizuelno privlačne. Ovaj korak je važan jer se bavi detaljima koji doprinose urednom izgledu, što grubo čišćenje ne može rešiti.


Da bismo bolje razumeli, zamislimo da ulazite u novoizgrađenu ili renoviranu kuću. Čak i nakon grubog čišćenja, možda ćete i dalje videti tanak sloj prašine na prozorskim pragovima ili svetle tragove na zidovima. Lagano čišćenje rešava ove probleme na sledeći način:

 • Površine za gde se nalazi prašina: Koristite krpe ili krpe od mikrovlakana za uklanjanje sitnih čestica sa svih vidljivih površina.

 • Čišćenje na licu mesta: Pobrinite se za tragove ili mrlje na zidovima, podnim pločama i vratima odgovarajućim sredstvima za čišćenje.

 • Oprema za čišćenje: Različiti ventili i površine kao što su slavine, ručke i ograde blistaju posle poliranja.

 • Čišćenje uređaja: Obrišite uređaje kako biste uklonili otiske prstiju i ostatke koji su ostali tokom instalacije.


Ova pažljiva faza stvara osnovu za prostor koji ne samo da je čist, već i izgleda besprekorno kada se pažljivo pregleda. Cilj je da se stvori okruženje u kojem budući stanari mogu lako da zamisle sebe bez da ih ometaju bilo kakvi preostali znakovi izgradnje.


Kako se lagano čišćenje razlikuje od grubog čišćenja?

Razlika između grubog i laganog čišćenja je u korišćenim alatima i metodama. Grubo čišćenje može uključivati metle ili teške usisivače za veće komade otpada, dok se prilikom laganog čišćenja koriste nežniji alate kao što su:

 • Univerzalna sredstva za čišćenje (sredstva za odmašćivanje, uklanjanje kamenca, protiv buđi, kompleti za skupljanje prašine)

 • Krpe od mikrovlakana

 • Četke sa mekim vlaknima za blago ribanje

 • Sunđeri sa blagim deterdžentima


Kada usisavate u ovoj fazi, važno je koristiti dodatke posebno dizajnirane za teško dostupne površine kako biste izbegli bilo kakvu štetu. Lagano čišćenje je u suštini priprema prostora pre dodavanja završnih detalja. Vodeći računa o ovim malim detaljima tokom laganog čišćenja, poboljšavate ukupnu čistoću prostora bez ugrožavanja bilo kakvog završenog posla iz faze izgradnje. Ova faza vodi ka završnom čišćenju gde će svaki deo prostora biti temeljno očišćen pre nego što se celoukupno čišćenje završi.


Šta uraditi kako biste završili drugu fazu čišćenje posle izgradnje:

Lagano čišćenje uključuje detaljan rad na uklanjanju lakše prljavštine i prljavštine, i to je faza u kojoj ćete videti značajnu razliku u izgledu prostora. Tokom ove faze fokusirajte se na:

 • Brisanje površina: Sve površine treba temeljno obrisati. Koristite krpe od mikrovlakana da biste uhvatili čestice prašine bez ogrebotina.

 • Oprema za čišćenje: Rasveta, kvake na vratima i unutrašnjost ormara često hvataju otiske prstiju i prašinu. Očistite ih odgovarajućim sredstvima za čišćenje kako biste sprečili oštećenje i vratili sjaj.

 • Pranje prozora: Počnite sa vodom i mekom krpom da biste uklonili većinu prljavštine, a zatim pređite sa sredstvom za čišćenje stakla bez mrlja.

 • Čišćenje zidova: Nežno oribajte zidove da biste uklonili ostatke lepka i mrlje boje.

 • Obratite pažnju na detalje: Plafoni i dekorativne lajsne mogu nakupiti prašinu. Pažljivo prođite vlažnom krpom kako biste bili sigurni da nema prašine.

Zapamtite, lagano čišćenje nije samo čistoća površine; radi se o pripremi svakog ugla vašeg prostora za one završne dodire koji čine da prostor blista.

Faza 3: Završno čišćenje

Važnost pedantnosti u završnoj fazi čišćenja.

Kada stignete do završne faze čišćenja novog ili renoviranog prostora, nalazite se u ključnom trenutku gde su pedantnost i preciznost od najveće važnosti. Ova faza nije samo brza provera; svaki ugao, površina i uređaj prolaze temeljnu kontrolu kako bi se osiguralo da završeni prostor ispunjava najviše standarde čistoće i urednosti. Pedantnost u ovoj fazi ne podrazumeva samo uobičajeno brisanje i usisavanje, već uključuje detaljno ispitivanje svih delova prostora kako bi se uklonili svi tragovi građevinskog materijala, prašina i ostaci koji bi mogli da ometaju upotrebu prostora. Šta je završno čišćenje?

Završno čišćenje je sveobuhvatan proces čišćenja posle izgradnje ili renoviranja, koji priprema prostor za buduće potrebe. Ono obuhvata:

 • Detaljno brisanje prašine sa svih površina, uključujući i skrivena mesta koja se često zanemaruju.

 • Poliranje opreme kako bi se osiguralo da svi uređaji i elementi izgledaju potpuno novi i funkcionalni.

 • Čišćenje prozora, što uključuje pranje stakla, okvira i prašine iz roletni ili zavesa.

 • Tačkasto čišćenje zidova kako bi se uklonile sve mrlje, otisci prstiju i tragovi građevinskih radova.

 • Dezinfekciju površina, posebno onih koje će biti često dodirivane, kako bi se osiguralo higijensko okruženje.

Pored ovih osnovnih zadataka, završno čišćenje može uključivati i dodatne usluge kao što su dubinsko pranje tepiha, čišćenje ventilacionih sistema i osvežavanje vazduha kako bi se uklonili svi neprijatni mirisi. Sve ove aktivnosti imaju za cilj da novi prostor bude ne samo estetski privlačan, već i potpuno spreman za bezbedan i prijatan boravak.


Ova faza postavlja standard za završen projekat i odražava se na kvalitet građevinskih radova u celini. Čist prostor ostavlja trajni utisak. Ključni elementi pažljivog završnog čišćenja:

 1. Pažnja prema detaljima: Svaki ćošak i pukotina moraju biti prebrisani, od postolja do lajsni, obezbeđujući da nema prašine ili ostataka.

 2. Kontrola kvaliteta: Izvršite završnu proveru tokom ove faze da biste uočili mesta koja su možda propuštena ili zahtevaju dodatno čišćenje.

 3. Završni dodiri: Ovo uključuje poliranje podova do visokog sjaja i osiguravanje da prozori budu bez mrlja za maksimalnu transparentnost i svetlost.


Zašto je pedantnost važna

Poslednja faza čišćenja je Vaša poslednja prilika da se pozabavite svim zanemarenim aspektima čistoće pre nego što se prostor preda na korišćenje. Neophodno je primeniti stroge standarde jer:

 1. Zdravlje i bezbednost: Uklanjanje svih građevinskih ostataka sprečava zdravstvene rizike kao što su problemi sa disanjem zbog preostale prašine.

 2. Estetska privlačnost: Čist prostor izgleda privlačnije i poboljšava ukupni dizajn i izradu prostora.Ukoliko Vam sve ovo deluje kao previše posla, možete nas kontaktirati nakon renoviranja ili izgradnje novog objekta kako bismo mi preuzeli brigu o čišćenju.


Pozovite nas na 063 77 13 511.


18 views0 comments

Comentários


bottom of page